Am 4 November 2021 fand eine Weinprobe im altehrwürdigen Athenaeum Club in London statt.
Im Rahmen der Probe mit 57 Rebsorten wurden auch 4 Weine aus historischen Rebsorten von Jancis Robinson verkostet.
Von den verkosteten Weinen ist leider nur noch der 2018-er Grünfränkisch in unserer Vinothek erhältlich. (verlinkt!)
Hier die Mail vom Veranstalter Herr Slotover:
Dear Herr Jung and Herr Martin,
I organised a tasting of wines from a single grape variety made by one producer only at the Athenaeum Club in London on November 4th this year. It was attended by Jancis Robinson MW and I am happy to say that for her as well as for me and many others your ‚Historische Rebsorten‘ were a highlight among the 57 varieties on tasting.
Here is what she wrote:
Historische Rebsorten, 456 Gelber Kleinberger 2018 Rheinhessen
Gelber Kleinberger.
This has the extract and something of the aroma of a fine Riesling, and something of the same fruit-and-acid character. Really rather charming. Blossomy nose and light chewiness on the end. Softer than most Rieslings.
12.5%
Drink: 2020–2023
Score: 16.5
Historische Rebsorten, 101 Grüner Adelfränkisch 2018 Rheinhessen
Grüner Adelfränkisch.
White pepper and a hint of Grüner Veltliner on the nose. Broad, this version has quite a bit of residual sugar – Spätlese style? Very clean and fresh. Though the sweetness does rather dominate the lightly phenolic finish.
12%
Drink: 2020–2024
Score: 16
Historische Rebsorten, 050 Grünfränkisch 2018 Rheinhessen
Grünfränkisch.
Powerful aroma that has hints of Viognier. Definitely not a variety to be forgotten. Agreeable pungency on the finish. Lychees and real fruit density. Great balance. Just very slightly sickly on the end but it’s a very showy variety that would make a great initial impression. There’s a bit of residual sugar.
13%
Drink: 2019–2022
Score: 16.5
Historische Rebsorten, 945 Hartblau 2017 Rheinhessen
Hartblau. Cork closure, not a screwcap as on the whites from this producer.
Mid garnet. Confident and round with really ripe fruit a good level of acid and light tannin. Smells of molten butter.
13.5%
Drink: 2020–2025
Score: 16.5
I would like to congratulate you on these wines.
The highest score in the tasting was 17 so your 3 x 16.5 and 1 x 16 are consistently excellent.
I hope you will continue to make wines from Historische Rebsorten.
Best wishes,
Robert Slotover
Website von Jancis Robinson
Website von Athenaeum Club
Vinothek „Schmecken Sie Geschichte“
Lieber Ulrich Martin, lieber Andreas Jung,
ich habe mich sehr für Sie beide gefreut, als ich las, dass Jancis Robinson herself vier Weine aus historischen Rebsorten verkostet und – natürlich zu Recht! – so gut bewertet hat. Es zeigt das Kritiker wie Ernst Büscher vom Deutschen Weininstitut oder Kai Wagner von Slow Food vorschnell und zu pauschal über die vergessenen Rebsorten geurteilt haben. Ich fühle mich bestätigt in meiner Einschätzung, dass es Winzer*innen mit Fingerspitzengefühl und ein paar Jahre des Ausprobierens braucht, bis kontinuierlich gezeigt werden kann, welches Potential in den Historischen Rebsorten steckt. Vielleicht auch weitere Klimaextreme?
Meine eigene, längst geplante und im Keller liegende, zweiteilige Weinprobe „Best of Historische Rebsorten“ konnte wegen der Corona-Pandemie leider immer noch nicht stattfinden. Ich hoffe also auf das Frühjahr 2022.
Herzliche Grüße und weiterhin viel Erfolg!
Thomas Riedl